Hoe kan je geld opzij zetten voor je pensioen?

Vraag je je wel eens af of je wel genoeg geld opzij zet voor je pensioen? Of wellicht vraag je je af of je dat op de juiste manier doet. Hier zijn wat manieren om extra geld opzij te zetten.

Banksparen

Natuurlijk kan je gewoon sparen op een normale bankrekening. Je zal er momenteel weinig tot geen rente over ontvangen, maar je weet wel zeker dat het bedrag daadwerkelijk op je rekening staat op het moment van je pensioen. Je hoeft niks te betalen als je het eerder op wilt nemen, mits het op een normale spaarrekening staat. Bij sommige banken kan je de rekening laten blokkeren, zodat je er wel geld op kan zetten, maar niks af kan laten halen. Vraag je bank om de mogelijkheden.

Beleggen

Als je wat meer van een uitdaging houdt, waarbij het doel is om extra geld te verdienen, dan kan je kiezen voor beleggen. Beleggen is wel wat meer risicovol, omdat je natuurlijk ook je inleg kan verliezen. Wanneer je wilt gaan beleggen, is het verstandig alleen een gedeelte van je geld in te leggen, zodat je niet alles kan verliezen. Zo kan je dus de helft beleggen en de helft sparen. Begin eerst klein, zodat je goed kan oefenen en breid dit uit naarmate je winst gaat maken.

Spaarverzekering

Ben je bekend met het begrip spaarverzekering? Deze kan je soms in aanvulling van een begrafenisverzekering nemen. Bij een spaarverzekering krijg je vaak een vaste rente voor een bepaalde tijd, waarbij je afspreekt dat je het geld voor een langere tijd vastlegt. Maar wil je het geld eerder opnemen, dan zal je dit wel moeten afkopen. Let er wel op dat je niet altijd aangesloten bent bij het depositogarantiestelsel. Het is dus wel verstandig als je dit eerst checkt.

Goud en zilver

Ben je nog relatief jong en heb je een lekker bedrag over? Dan kan je er ook voor kiezen om dit geld om te zetten in fysiek goud of zilver. Dit kan bestaan uit zilver- of goudbaren. Je kan ook goud of zilver munten kopen. Zo heb je het geld omgezet in iets tastbaars, zodat je niet afhankelijk bent van de digitale wereld. Je kan over de hele wereld je zilver of goud verkopen. Dat is erg handig als je besluit om je pensioen in het buitenland uit te zitten. Goud en zilver zullen altijd populair blijven, omdat het belangrijke edelmetalen zijn, die gebruikt worden als grondstoffen voor sieraden en geld.