Zo voorkom je een winterdip

Wanneer de temperaturen dalen en de dagen korter worden, is het makkelijk om somberder te worden. Dit is niets om je voor te schamen: door het gebrek aan daglicht in de winter krijgen veel mensen last van een winterdip. Dit kan zelfs uitlopen tot een winterdepressie. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je gelukkig en gezond de winter doorkomt. Hieronder staan ze op een rijtje.

Krijg genoeg vitamine D binnen

Een van de boosdoeners van een winterdip is een gebrek aan vitamine D. Dit maakt je lichaam normaalgesproken aan wanneer je zonlicht opvangt, maar in de donkere, bewolkte winter zien we een stuk minder zonlicht dan in de zomer. Het is dan ook slim om tijdens de wintermaanden extra vitamine D te slikken voor een kleine boost. Twijfel je of je dit mag slikken, bijvoorbeeld omdat je bepaalde medicatie slikt? Check het dan eerst altijd bij je arts. Een andere manier om meer vitamine D op te bouwen is door te investeren in een daglichtlamp. Deze lampen heb je tegenwoordig al in bureauformaat. Met een daglichtlamp boots je als het ware zonlicht na, waardoor je lichaam wakker wordt en vitamine D aan gaat maken. Het is al genoeg om elke ochtend een half uurtje voor je daglichtlamp te zitten.

Blijf in beweging

Oké, als het buiten koud en nat is, blijf je liever binnen, dat snappen we. Maar beweging is in de winter nog belangrijker dan normaal. Door voldoende te bewegen krijg je energie en maakt je lichaam endorfine aan, waar je je gelukkiger van gaat voelen. Vind je het moeilijk om in de winter te sporten of in beweging te blijven? Begin dan klein. Elke stap is er één. Maak bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze elke dag een korte wandeling of begin de dag met een yogasessie in de slaapkamer. Voor je het weet heb je weer meer energie.

Overwinteren in een zonnig land

Lukt het maar niet om die winterdip van je af te schudden? Dan is het tijd voor grover geschut. Boek een vliegticket en ga overwinteren Portugal of overwinteren in Spanje. Je zult lang niet de enige zijn. Vele Nederlanders reizen in de donkere maanden af naar het Zuiden, waar het langer ligt blijft en waar de temperatuur een stuk hoger ligt. En vergeet bovendien die heerlijke Portugese of Spaanse keuken niet, net als de mooie stranden waar je op kunt relaxen en wandelen. Toch een stuk beter te doen dan de donkere regenavonden in Nederland.