Een vaderschapstest laten uitvoeren? Dat is niet moeilijk

Een vaderschapstest kan je meer duidelijkheid geven. Wie de moeder van een kind is, is over het algemeen heel duidelijk. Maar wie de vader is, dat is niet altijd klip en klaar. Het kan zijn dat partners elkaar niet trouw zijn, dat het een one night stand was of dat er andere omstandigheden meespelen. Een vaderschapstest kan meer duidelijkheid geven en er zelfs voor zorgen dat een vader écht een vader kan zijn. Of alimentatie kan gaan betalen. Maar hoe werkt zo'n vaderschapstest nu eigenlijk? Het is belangrijk om te weten dat je een vaderschapstest alleen kunt laten uitvoeren wanneer alle partijen het daarover eens zijn.

Een vaderschapstest is niet invasief

Je hoeft er geen bloed voor af te geven of een operatie voor te ondergaan. Het is voldoende om een monster te nemen van het wangslijm. En dat moet gebeuren bij alle partijen: moeder, kind en (verontstelde) vader. Daarom is het belangrijk dat alle partijen toestemming geven voor deze test. Dit wangslijm moet worden afgenomen met speciale wattenstaafjes die je krijgt toegestuurd zodra je de test bestelt. Heb je een test besteld? Dan heb je die al snel binnen, meestal al in een dag. Stuur je de test terug? Dan kun je de resultaten al snel verwachten.

Wil je een rechtsgeldige uitslag van deze test?

Voor tijdens een rechtzaak kan het nodig zijn om een vaderschapstest met een rechtsgeldige uitslag te kunnen overleggen. Deze test, die je ook gewoon online kunt bestellen, mag je niet zelf afnemen. Je kunt daarvoor terecht bij een arts of een verpleegkundige. Je neemt dan de testkit mee en daar staat alle informatie in die de arts of verpleegkundige nodig heeft. De test wordt dan afgenomen door derden om deze rechtsgeldig te maken. Er kan dan niet gesjoemeld worden om de uitslag te beïnvloeden. Een rechtsgeldige test vereist wat meer technieken en is daarom iets duurder.

Wordt deze test vergoed door de zorgverzekering?

Nee. De test wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Het gaat hier immers niet om een medische ingreep. Het kan wel erg belangrijk zijn om te weten wie de vader van een kind is. Niet alleen voor de gemoedsrust of voor de rechtbank, maar ook met het oog op erfelijke aandoeningen in de familie van de vader. Het uitsluiten van het vaderschap is altijd 100 % zeker. Het bevestigen van het vaderschap is tot ongeveer 99,9 % zeker. Die 0,1 % is de marge die ingebouwd wordt.