Waarom zijn een Hepatitis A vaccinatie en een BMR prik zo belangrijk?

Als je van plan bent om te gaan reizen, zijn er een aantal dingen die je moet weten. Ten eerste moet je beslissen waar je naartoe wilt gaan. Wil je naar één bepaald land, of juist rondreizen door verschillende landen? Ook is het handig om te beslissen hoe je wilt reizen. Ga je met de bus, trein of vliegtuig? Of huur je een auto en rijd je zelf? Genoeg dingen om rekening mee te houden bij het samenstellen en het kiezen van een reis. Maar ook gezondheid is een belangrijk putje van aandacht. 

Gezondheid is een belangrijk onderwerp als je van plan bent om te gaan reizen. Je wilt natuurlijk niet dat je ziek wordt op vakantie of dat er iets met je gezondheid gebeurt waardoor je je vakantie niet kunt voltooien. Daarom is het verstandig om je goed voor te bereiden op wat er kan gebeuren en wat je kunt doen om gezond te blijven tijdens je reis. Welke vaccinaties heb je bijvoorbeeld nodig? Vaccinaties helpen je te beschermen tegen verschillende ziektes die je kunt oplopen tijdens een reis. Een Hepatitis A vaccinatie en een BMR prik is bij veel reizen raadzaam. In deze blog bespreken we waarom.

Het belang van een hepatitis A vaccinatie

Vaccinatie is de beste manier om hepatitis A te voorkomen. Hepatitis A is een virale infectie van de lever die zich meestal ontwikkeld via voedsel of water. Het kan ernstige leverziekte veroorzaken, soms met fatale afloop. Hepatitis A komt voor over de hele wereld, maar is in Nederland zeldzaam. Het is erg belangrijk om te kiezen voor een Hepatitis A vaccinatie, vooral als je een hoog risico hebt. Hepatitis A is een ernstige aandoening die de lever aantast. Het kan leiden tot geelzucht, buikpijn en braken. De meeste mensen krijgen hepatitis A tijdens hun jeugd of vroege volwassenheid, wanneer ze in contact komen met andere mensen die het virus bij zich dragen. Het risico op hepatitis A is aanzienlijk hoger wanneer je veel in contact komt te staan met de bevolking waar het virus veel voorkomt. Ook handen wassen na een toiletbezoek en voor het eten kan bijdragen aan het voorkomen van het virus. 

Voorkom problemen met mazelen met een BMR prik

Ook een BMR prik is in veel gevallen raadzaam. BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Bij het reizen gaat het alleen om de mazelen. Het is een kinderziekte die ervoor zorgt dat er in ontwikkelingslanden meer dan honderdduizend kinderen per jaar sterven. Een BMR vaccinatie is daarom van groot belang.