Wat een goed gehoor belangrijk maakt

Er zijn veel mensen die hun gehoorcontroles uitstellen of negeren, ondanks de cruciale rol die een goed gehoor speelt in ons dagelijks leven. Een goed gehoor is namelijk cruciaal voor onze veiligheid, omdat het ons in staat stelt waarschuwingssignalen, sirenes en andere geluiden te horen. Het speelt ook een cruciale rol in ons sociale en emotionele welzijn, omdat het ons in staat stelt effectief met anderen te communiceren, relaties op te bouwen en deel te nemen aan verschillende activiteiten. Ondanks dat het verliezen van het gehoor uiteraard niet betekend dat alle mogelijke communicatie vormen verloren zijn. Met wat hulp kan bijvoorbeeld de gebarentaal worden aangeleerd.

Ouderdom is een gegeven

Ons gehoor kan na verloop van tijd echter achteruitgaan als gevolg van natuurlijke veroudering, blootstelling aan harde geluiden en verschillende gezondheidsproblemen. Deze geleidelijke achteruitgang van het gehoor is vaak zo geleidelijk dat we het ons niet eens realiseren. Daarom zijn regelmatige gehoorcontroles essentieel, omdat ze ons in staat stellen gehoorproblemen op te sporen en aan te pakken voordat ze ernstig worden.

Blijven testen!

Bij een gehoorcontrole voert een audicien een reeks tests uit om uw gehoor te beoordelen en te bepalen of u een behandeling nodig hebt. Dit kan bestaan uit een gehoortest, een lichamelijk onderzoek van uw oren en een beoordeling van de medische geschiedenis. Op basis van de resultaten kan de audicien bepalen of u een hoortoestel nodig hebt, of dat er een ernstiger onderliggend gezondheidsprobleem is dat moet worden aangepakt. Voor velen is het stigma rond gehoorverlies en hoortoestellen een belangrijke barrière. Mensen kunnen bang zijn om veroordeeld te worden of gezien te worden als "oud" of "ongeschikt". Dit stigma is echter niet alleen onterecht, het is ook gevaarlijk. Door regelmatige controles te vermijden, lopen mensen het risico op ernstige gevolgen, zoals ongelukken, sociaal isolement en zelfs depressie. Bovendien zijn moderne hoortoestellen discreet, comfortabel en zeer effectief. Ze zijn er in verschillende vormen, maten en stijlen en kunnen worden aangepast aan uw persoonlijke voorkeuren en levensstijl. Dankzij de technologische vooruitgang kunnen hoortoestellen nu ook via een smartphone worden bediend en aangepast, waardoor ze nog gemakkelijker te gebruiken zijn. De grote apparaten die vroeger werden gebruik zijn nu meer uitzondering dan regel. Laat u dus niet meer afschrikken en plan vandaag nog een afspraak bij een audicien om erachter te komen hoe het staat met uw gehoor. Want hoe eerder u actie onderneemt bij het afnemen van het gehoor hoe meer plezier u hier in het latere leven ook van zult hebben. Een leven lang horen is iets wat het voor een mens een stuk gemakkelijker maakt.